Bloggens syfte


Här presenteras recept på maträtter som är ENKLA att göra och NYTTIGA att äta.

Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost!

18 sep. 2012

POTATIS I UGN

Denna rätt kan varieras. Du kan servera den till det du har hemma: fisk eller kött eller ägg till exempel. Billigt, enkelt och gott! Gör gärna i ordning mer än du behöver. Fyll en hel ugnsplåt! In i kylen med det som blir över så har du grunden till ett par måltider till under veckan.
 

Detta behöver du:
  • Potatis
  • Morötter
  • Lök (gul eller röd)
  • Kryddor (salt, peppar mm)
  • Lite smör och ev olja (kallpressad raps- eller olivolja)
Gör så här:

Smörj en ugnsplåt (eller stor ugnsform) eller lägg i bakplåtspapper (då blir det lättare att diska).

Skala eller borsta potatisarna och morötterna (med en rotborste).
Om skalet inte är alltför fult och jordigt så rekommenderar jag att du bara borstar. Potatisskalet ger lite extra god smak. 

Dela potatisar och morötter (potatisen kan gärna delas i klyftor).

Skala och dela löken (ex. i klyftor).

Lägg potatis, morötter och lök på plåten.
Ringla lite olja över och blanda.
Lägg på lite smör (skär ut små bitar och fördela jämnt).
Krydda!



In i ugnen: ca 200 grader ca 40 minuter.

Ta ut plåten efter halva tiden och blanda.
Känn efter med en sticka när det är klart. Det ska gå lätt att köra in den.

Klart!

Smaklig måltid!

Tips:
Sista minuterna i ugn kan du tillsätta fetaost i bitar och cashewnötter. Då blir det extra festligt och gott.


Salt är viktigt för denna potatisrätt! Örtsalt är ett bra alternativ. Det innehåller dessutom flera andra smaker. Persillade är också gott. Förutom salt finns här smak av vitlök och persilja. Flingsalt är både gott och vackert. Vill du imponera på gäster så kan du ställa fram en liten skål med flingsalt så får var och en salta efter eget tycke och smak.


Oljor sägs vara nyttiga. Men det är stora skillnad på olika sorter. Kallpressad raps- och olivolja (kallas också för extra virgin) innehåller bra fetter. Men de är känsliga för solljus och hetta! Förvara dem svalt och undvik de högsta temperaturerna när du har dem i matlagning. Nyttigast blir det nog om du häller oljan över maten i samband med servering.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar