Bloggens syfte


Här presenteras recept på maträtter som är ENKLA att göra och NYTTIGA att äta.

Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost!

7 sep. 2012

KÖTTFÄRSSÅS


Köttfärssås är så enkelt och vanligt så det kan säkerligen de flesta laga. Många har sina egna favoritrecept. Fördelen med köttfärssås är att man lätt kan få med olika nyttiga råvaror ex.: lök (gul eller röd), krossad tomat (gärna ekologisk) och vitlök. Glöm inte dem!
 
Komplettera gärna med någon grön grönsak också. Ärtor är mycket enkelt att få med. Bara att hälla i direkt från påsen i frysen.
 
 

Detta behöver du:
(3-4 portioner)
  • ca 500 g Blandfärs
  • 1st Lök (gul eller röd)
  • Hackad tomat
  • Vitlök
  • Frysta ärtor
  • Kryddor: salt och peppar mm
  • Lite smör till stekpannan

Gör så här:

Skala och hacka löken.




Smält lite smör i en stor stekpanna.
Stek löken.
Tillsätt köttfärsen. Dela den i småbitar.

Det är inte nyttigt att steka på hög värme!
Stek hellre på svagare värme och längre tid.

När köttfärsen är färdigstekt häller du i ett paket hackad tomat.
Krydda med salt, peppar och ev. andra kryddor (ex. cayennepeppar)
Tillsätt 1-3 pressade vitlöksklyftor.
Häll i frysta ärtor.
Rör om!

Vitlök ska alltid tillsättas i slutet av matlagningen.
Nyttiga ämnen i vitlöken blir förstörda av hög värme.

Köttfärsen kan få puttra ett tag på svag värme.

KLART!

Serveras ihop med pasta.

Smaklig måltid!

***********************************************************************
Lite fakta och "bra att veta":

Tomater innehåller en antioxidant (skyddar mot fria radikaler) som heter LYKOPEN. Den finns i det röda färgämnet. Främst i skalet! Kroppen kan ta upp detta ämne lättare om tomaterna är värmda. Se därför till att du ofta har med krossade eller hackade tomater när du lagar mat.

Du kan läsa mer här: http://www.nyfikenvital.org/?q=node/135

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar