Bloggens syfte


Här presenteras recept på maträtter som är ENKLA att göra och NYTTIGA att äta.

Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost!

5 sep. 2012

Fakta: Laxpudding


Gravad lax är förhållandevis dyr mat (åtminstone för en fattig student). Men nyttig! Den innehåller bl.a. en hel del nyttiga Omega-3 fettsyror. Bra investering i hälsan med andra ord!

Var lite sparsam med det tillsatta saltet (i äggblandningen). Laxen i sig är ganska salt. Använd gärna örtsalt.

Jag har valt att använda vispgrädde. Experterna är oense om huruvida den feta grädden är bra eller dålig för vår hälsa. Med största sannolikhet är det lämpligt att äta grädde i lagom mängd. Inte vräka i sig alltså! Å andra sidan gör grädden att man blir mätt. Blir man inte mätt när man äter mat så är risken stor att man sedan småäter (godis och kakor). Men vill du ha en magrare variant av laxpuddingen så kan du förstås byta ut grädden mot mjölk och matlagningsgrädde.

En annan fördel med att ibland ha grädde i maten är att det är lätt att få maten att smaka gott. Det är alltså ett bra knep för den som är ovan i köket att på ett enkelt sätt tillaga mycket god och mättande mat. Men som sagt använd den feta grädden med måtta. 

Det är viktigt att du sköljer purjolöken! Det är INTE nyttigt att få i sig jord (kan innehålla oönskade bakterier av olika slag). Jord kan gömma sig mellan lagren. Det är därför man bör snitta upp purjolöken, så som du ser på bilden, och sedan skölja. Om det ändå finns kvar jordrester så kan du förstås skölja den skivade purjolöken också. Jag tar dessutom bort yttersta lagret av purjolöken.

Tips för rester!
  • Värm laxpuddingen. Servera med kokt potatis och tomater.
  • Värm laxpuddingen. Servera med en skiva grovt bröd med ost och paprika på.

1 kommentar: