Bloggens syfte


Här presenteras recept på maträtter som är ENKLA att göra och NYTTIGA att äta.

Sätt kurs mot hälsa och välmående med hjälp av mindfulness och kost!

5 sep. 2012

Fakta: Grönsallad



För att få bort ev. jord och grus från salladsblad så är det bra att lägga dem i en bunke med vatten. Då sjunker ev. smuts till botten. Plocka upp bladen och lägg dem i ett durkslag. (Om du häller över hela innehållet i durkslaget så får du med dig ev. jord/grus. Inte bra!)

Oljan ska gärna vara raps- eller olivolja. Nyttiga oljor! De ska vara kallpressade. Det innebär att de har utvunnits enbart genom mekanisk bearbetning. (Inga kemikalier!). Ibland står det "extra virgin" på den kallpressade oljan. Rapsolja och olivolja är bra på olika sätt. Variera gärna så att du får i dig av båda sorter! Du behöver inte snåla när du häller dessa oljor på en sallad. De innehåller nyttiga fetter!

Frön och nötter tillför antioxidanter, vitaminer och mineraler. Och ännu mer nyttiga fetter! Variera gärna! Testa olika sorter! Alla är bra på sitt sätt! (Helst naturella och gärna ekologiska!)

Vanlig isbergssallad innehåller inte så många nyttigheter. Variera gärna med olika sorters salladsblad: roccula, spenat, mangold mm.

Jämförelse salladsblad (källa Livsmedelsverket):
KAROTEN        Isbergssallad: 180,  Spenat: 3.300
E-VITAMIN      Isbergssallad: 0,15, Spenat: 2,9
C-VITAMIN      Isbergssallad: 4,      Spenat: 46
KALCIUM         Isbergssallad: 16,    Roccula: 160
MAGNESIUM   Isbergssallad: 8,      Mangold: 81 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar